Varför serverar inte Sveriges viktigaste fest svenska drycker?
Nobelbanketten är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen och följs av miljontals tittare. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Till årets fest tog Svenska Dryckesakademien fram ett alternativt svenskt dryckespaket med förhoppningen att Nobelstiftelsen ska tänka om till 2019. Vi ställde några snabba frågor till akademiens sekreterare Martin Ragnar.
Hej Martin! I måndags lanserade Svenska Dryckesakademien en alternativ dryckesmeny till Nobelbanketten. Varför då?
Vi tycker att Nobelfestens deltagare ska bjudas på en totalupplevelse när de besöker ett vintrigt och mörkt Stockholm. Då är mat med lokala råvaror och i det nya nordiska kökets anda en självklarhet sedan mer än ett decennium. Men handen på hjärtat – om nu en osso bucco passar bäst med ett italienskt vin, en boeuf bourguignon passar bäst med ett Bordeauxvin och en bayersk schnitzel bäst sköljs ned med ett bayerskt öl – varför skulle då våra maträtter passa bättre med sydländska viner än med de drycker som formats här?
Kan du berätta lite om vilka drycker ni föreslog och hur ni resonerade när ni valde?
Först utgick vi från menyn och kombinerade med drycker som passar och harmoniserar med maten. Producenterna vi valde representerar den svenska dryckesproduktionen på bästa sätt både vad gäller tillverkning och kvalitetsmässigt. Flera av dryckerna såsom akvavit, öl och punsch är svenska kulturdrycker och vi valde att ta med svenskt vin för att visa hur långt vi kommit och vilken kvalitet vi kan uppvisa även inom detta område nuförtiden. Det är en dryckesmeny med flera olika typer av drycker som därför också visar på bredden i vårt svenska utbud.
Vad är det för fel på franska viner?
Det är absolut inget fel alls på franska viner – men kan du föreställa dig en stor internationell fest i Paris med fransk mat där man bara skulle servera drycker från Sverige? Det kan inte jag. Nobelmiddagen är ett gastronomiskt skyltfönster mot världen av ett slag som slår det mesta. Förvisso är det inte Nobelstiftelsens uppdrag att stödja svensk livsmedelsexport, men knappast heller att förhindra sådan. Och i Livsmedelsstrategins anda är det väl självklart att svenska drycker också ska visas upp för omvärlden när chansen bjuds. Men framförallt ska det vara svenska drycker på Nobel för att det är de som passar allra bäst till maten, för att kulturupplevelsen av Sverigebesöket fördjupas ytterligare för gästerna och för att vi helt enkelt bör visa upp det bästa vi förmår på festernas fest.
Ni har även tagit initiativ till ett upprop. Vem har skrivit under och vad går det ut på?
Uppropet – ett öppet brev till Nobelstiftelsen och en utsträckt hand med erbjudande om hjälp – går ut på att vi tycker att Nobelstiftelsen från och med 2019 ska övergå till svenska drycker till Nobelmiddagen. Och bland undertecknarna märks t.ex. Anna Malmhake, Carl-Jan Granqvist och Michelinkockarna Titti Qwarnström, Jacob Holmström och Mathias Dahlgren. Med ett sådant nätverk att vid behov tillgå torde det inte vara gastronomiska perspektivet som omöjliggör svenska drycker framöver.
När det gäller kött, grönsaker och rotfrukter är det väldigt viktigt att det är svenskt. Varför gäller inte detta för drycker?
Ja, det är en bra fråga. Ibland möts man av påståenden om att det inte finns några bra drycker här, vilket helt uppenbart är fel. Ibland möts man av påståendet att det inte finns några bra viner i Sverige, som också det är fel. Men därtill kommer ju att dryck inte är en synonym till vin. Vår kultur handlar ju historiskt mer om öl, cider, mjölk och akvavit än om vin. Och idag har vi ju fenomenala producenter även inom andra områden.
Vad har ni fått för respons på er dryckesmeny? Har Nobelstiftelsen hört av sig?
Nobelstiftelsen har nog haft annat att stå i än så länge, så därifrån har vi inte hört nåt men vi hoppas att de tar kontakt i början av nästa år. I övrigt har vi nåtts av en hel del hejarop från olika håll – fler som vill underteckna ett eventuellt upprop till nästa år och många som ger uttryck för att det faktiskt är konstigt att det vi föreslår inte redan är realitet sedan länge.
Kommer vi få se en svensk dryckesmeny på Nobelbanketten 2019?
Ja, det är min fasta övertygelse eftersom det inte finns några rationella skäl som talar emot. Det är en boll vi i akademien satt i rullning och den kommer att få alltfler tillskyndare. För 20 år sen var det svårt att tänka sig nynordisk mat på Nobel – idag är motsatsen svårförståelig. Om tio år kommer det vara svårt att förstå att man slentrianmässigt alltid serverade vin till maten på Nobel.