Viking Malt är Årets Livsmedelsexportör 2019: ”En av Sveriges viktigaste råvaruförädlare”
Viking Malt i Halmstad exporterar årligen 150 000 ton svensk malt till bryggerier och destillerier världen över. För detta belönades företaget idag med priset Årets Livsmedelsexportör, ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Näringsminister Ibrahim Baylan delade ut exportpriset på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
Viking Malt är en avancerad förädlare av spannmål som levererar malt och tjänster till bryggerier och destillerier i över 30 länder. Malten produceras i moderna mälterier i Sverige, Finland, Litauen, Danmark och Polen. Viking Malts anläggning i Halmstad är en av Sveriges viktigaste förädlare av svensk jordbruksråvara med en exportandel på 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kr. Ägare är finska Polttimo och svenska Lantmännen.
– Vår målsättning har alltid varit att först och främst tillgodose våra svenska kunders behov av malt och vi vill tacka dem för deras lojalitet. Att vi därtill haft möjligheten att växa med vår exportandel, genom utökad produktionskapacitet, samt att våra lantbrukare fortsätter att odla kvalitetsmaltkorn, har berett vägen för en lyckad exportsatsning. Kombinationen av att betjäna både lokala nyckelkunder och exportkunder gynnar alla parter. Genom ett starkt team i Halmstad, som hela tiden strävar efter att leverera bra kvalité med hög leveranssäkerhet och etablera goda relationer med våra kunder, så har vi genom åren lyckats bygga upp en lojal och stark kundkrets även på exportmarknaden, säger Kasper Madsen, vd för Viking Malt.
Motiveringen till Årets Livsmedelsexportör 2019
Efter att Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman berättat om bakgrunden till priset läste Fredrik Fexe, strategichef och vice vd för Business Sweden, upp juryns motivering för de 300 åhörarna på Matdagen:
”Årets pristagare är historien om en succé i det dolda. Ska vi ta det ända från början så behöver vi förflytta oss hela vägen till Finland och 1883. Drygt 120 år senare, 2002, får företaget sin nuvarande form genom en svensk-finsk-litauisk sammanslagning, och hoppar vi fram ytterligare 17 år till 2019 så levererar pristagaren 150 000 ton svensk malt till bryggerier och destillerier i mer än 30 länder världen över.
Årets Livsmedelsexportör 2019 har sitt största mälteri i Halmstad på adressen Exportgatan 1. Det är minst sagt träffande för en av landets största och viktigaste förädlare av svensk jordbruksråvara med en exportandel på hela 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kr. Genom att satsa på nordiskt samarbete har årets pristagare tagit positionen som Östersjöområdets främsta i sitt slag.
Vinnaren av Årets Livsmedelsexportör har en genuin passion för slutprodukterna som deras egen produkt utgör en omistlig del av. Företaget strävar efter att ständigt utvecklas i form av nya produkter och tjänster, öppenhet för ny teknik och genom att ha ett starkt fokus på hållbarhet.
Företaget som ni snart ska få träffa är världens nionde största kommersiella mälteri. Den svenska malten är något av en doldis, vilket kan verka lite märkligt givet att det faktiskt utgör den viktigaste ingrediensen i några av våra allra mest populära livsmedel. De senaste årens formliga explosion av kreativa svenska ölbryggerier – även känt som det svenska ölundret – har all anledning att rikta en tacksamhetens tanke till årets vinnare.
Högkvalitativ malt är grunden för förstklassig öl och whisky, och Årets Livsmedelsexportör 2019 är en lika fantastisk som oumbärlig ingrediens i den bubblande och kokande vörtpannan som är den svenska livsmedelsindustrin.”
Efter uppläsningen av motiveringen öppnade näringsminister Ibrahim Baylan ett kuvert där det stod att Årets Livsmedelsexportör 2019 var Viking Malt. Förutom äran belönades Viking Malt med 300 000 kronor i exporttjänster från Business Sweden. Viking Malts vd Kasper Madsen och Malin Andersson, försäljningschef, tog emot priset å företagets vägnar.
– Exportens betydelse för Sverige kan inte överskattas, och detsamma gäller Viking Malts betydelse för bryggeri- och destilleriindustrin. Oavsett var i världen du dricker din öl så finns det en god chans att den är gjord på Viking Malts högkvalitativa, svenska malt. Den svenska dryckesbranschen växer med rekordfart och den utvecklingen är Viking Malt en mycket viktig del av. Viking Malt är en värdig och inspirerande vinnare av priset Årets Livsmedelsexportör, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.
Om priset Årets Livsmedelsexportör
Priset Årets Livsmedelsexportör delas 2019 ut för 21:a året i rad. Priset ska tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar. Bolaget i fråga ska samtidigt ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling ur såväl volym- som lönsamhetssynpunkt på en eller flera marknader.
Det är öppet för allmänheten att nominera förslag på vinnare. Den slutliga vinnaren utses av en jury som består av styrgruppen för exportprogrammet Try Swedish med representanter från bl a Livsmedelsföretagen, LRF, Business Sweden, Sveriges Bryggerier och Kött- och Charkföretagen. 2018 gick priset till The Absolut Company och 2017 till Umlax AB.
Läs mer här: https://www.livsmedelsforetagen.se/arets-livsmedelsexportor/
För mer information
Malin Andersson, försäljningschef, Viking Malt, 070–819 38 92
Jimmy Sandell, kommunikationschef, Livsmedelsföretagen, 073-355 06 07
Elisabeth Somp, Head of Media Relations, Business Sweden, 072-540 93 38