Vill du lära dig mer om förtroendemannalagen och facklig tid?

Den 21 november 2024 kommer Livsmedelsföretagen att hålla en kurs i förtroendemannalagen på hotell Sankt Jörgen Park i Göteborg. Kursen vänder sig till dig som önskar få en genomgång av förtroendemannalagen och frågor kring facklig tid. Vi ställde några frågor till Nina Lannsjö, arbetsrättsjurist på Livsmedelsföretagen och en av kursledarna.

Hej Nina! Vad kommer Förtroendemannalagen i teori och praktik att behandla?

– Under en heldag kommer jag tillsammans med min kollega Linnéa Ceréus att behandla reglerna i förtroendemannalagen och rättspraxis från Arbetsdomstolen avseende facklig verksamhet. Vi kommer att beskriva bakgrunden till lagstiftningen och när denna blir tillämplig. Vi kommer också att beskriva det skydd som lagstiftningen ger förtroendemän, samt redogöra för bedömningarna av rätten till ledighet för det fackliga uppdraget, med eller utan betalning. Därutöver kommer vi att beröra processen vid tvist om rätten till ledighet samt gå igenom vad tolkningsföreträde innebär. 

– De teoretiska delarna kommer att varvas med övningsuppgifter, vilka i huvudsak grundas på rättspraxis från Arbetsdomstolen, och diskussioner kring bland annat den praktiska hanteringen.

Vad skiljer förtroendemannalagen i teori och praktik från andra kurser som Livsmedelsföretagen erbjuder?

– Det som särskiljer kursen Förtroendemannalagen i teori och praktik från de andra arbetsrättsrelaterade utbildningarna är att vi under en heldag kommer att fokusera enbart på förtroendemannalagen och frågor kring facklig verksamhet. Det är även ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter med branschkollegor och utbyta erfarenheter i ämnet.

Vem riktar sig kursen till?

– Kursen riktar sig främst till dig som arbetar med frågor kring facklig tid och som önskar utveckla och uppdatera kunskaperna inom området. Det finns inget krav att du ska ha gått någon av våra andra kurser.

Om jag är intresserad av att anmäla mig till kursen, vart vänder jag mig då?

– Genom länken nedan kommer du till anmälningssidan för kursen där du också kan läsa mer om tider och annan praktisk information. Har du några övriga frågor är du varmt välkommen att kontakta mig.

Mer information och anmälan

Förtroendemannalagen i teori och praktik 21 november 2024

Kontaktperson på Livsmedels­företagen

Nina Lannsjö

Arbetsrättsjurist och förhandlare