Hoppa till innehåll

Hälften av svenskarna bedömer Sveriges livsmedelsberedskap som dålig

Sex av tio svenskar är mer oroliga för livsmedelsberedskapen än de var för fem år sedan, och sju av tio tror att konkurrenskraftiga livsmedelsföretag är en förutsättning för Sveriges försörjningsförmåga. Det visar en opinionsundersökning från Livsmedelsföretagen som efterlyser satsningar för att öka matproduktionen, stärka producenternas lönsamhet och bygga upp beredskapslager av kritiska insatsvaror.

Recept för resiliens – 10 åtgärder för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap

Livsmedelsföretagen presenterar idag rapporten Recept för resiliens, en omfattande analys av varför torkan 2018, Covid 19-pandemin och kriget i Ukraina inte har märkts på svenska matbord – samt vad som krävs för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför kommande kriser. Högst upp på listan står främjande myndigheter, kraftigt ökade exportsatsningar och uppbyggnad av strategiska lager av insatsvaror.