fbpx
Hoppa till innehåll

Livsmedelsforskaren: ”Matångesten många känner är livsmedelsindustrins fel”

Andreas Håkansson är livsmedelsforskaren mot strömmen. Där andra slentrianmässigt kritiserar livsmedelsindustrin förklarar Andreas sakligt och faktabaserat fördelarna med storskalig livsmedelsproduktion. Han är aktuell med boken "Mat, myter och maskiner" och på Matdagen den 9 maj kommer han att medverka i panelsamtalet "Fritt från matångest". Läs vår intervju med Andreas och få ett smakprov av hans nya bok!

Feeder möter EU-kandidaterna: Jytte Guteland (S)

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vår podcast Feeder har träffat partiernas toppkandidater för att ta reda på deras syn på EU, vilka frågor de ska driva i Bryssel och vad de vill göra för livsmedelsindustrin. Turen har kommit till socialdemokraten Jytte Guteland, parlamentsledamot sedan 2014 och ensam svensk i Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Jytte kommer även att delta i EU-debatten på Matdagen den 9 maj.

Hon blir verksamhetschef på Sweden Food Arena

I maj 2018 lanserades Sweden Food Arena – en bred satsning för att driva forskning och innovation inom hela livsmedelskedjan i Sverige. Nu står det klart att Marie Gidlund tillträder som verksamhetsledare för arenan den 1 maj i år, och att arbetet därmed kan påbörjas fullt ut. Marie arbetar i dag som näringslivsutvecklare inom Umeå kommun, och har tidigare erfarenhet från bland annat Business Sweden och livsmedelsindustrin.

Risk för försämrat innovationsklimat inom EU

I december röstade Europaparlamentet med knapp majoritet fram ett förslag som syftar till att öka transparensen i EU:s system för riskvärderingar. Tyvärr är förslaget ogenomtänkt och europeiska livsmedelsföretag kommer att avskräckas från att satsa på innovation i och med att deras pågående forskning riskerar att avslöjas för deras konkurrenter. Vår EU-expert Nicklas Amelin har följt frågan på plats i Bryssel.

Företag och forskare förenar krafter för att få fler att äta fullkorn

Mer fullkorn är bra för folkhälsan, det är forskningen helt enig om. Den 19 december startade ett Vinnova-finansierat samarbetsprojekt i syfte att öka konsumtionen av fullkorn i till exempel bröd, pasta och flingor. Initiativet kommer från forskare från Chalmers tekniska högskola och ytterligare tio aktörer från livsmedelsindustrin, konsumentföreningar, offentliga aktörer och ideella föreningar är med från start. Nu letar man fler samarbetspartners.