fbpx
Hoppa till innehåll

Intensiv höst i Bryssel med fokus på viktiga frågor för livsmedelsindustrin

Efter valet till Europaparlamentet i juni har Livsmedelsföretagens EU-fokus under hösten varit på att prata om livsmedelsindustrins prioriterade frågor med de invalda ledamöterna, samt att nära följa arbetet med att få en ny EU-kommission på plats. Här berättar Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin om läget i Bryssel, vad vi kan förvänta oss av den nya mandatperioden och det vältajmade valet av Henrik Samuelson som ny ordförande för FoodDrinkEurope.

Nya EU-regler om skyddade beteckningar vållar rubriker men går ännu inte att följa

I slutet av augusti förbjöd Laholms kommun vidare försäljning av Gårdschips med parmesan, med hänvisning till nya EU-regler om skyddade beteckningar. Kommunen backade sedan från beslutet och Livsmedelsverket har klargjort att det i dagsläget inte är möjligt för företag att följa de nya reglerna som kom tidigare i år. Frågan är relevant för flera svenska företag, så här reder vi ut vad som gäller och vad man som företag bör känna till.

Vad vill partiernas EU-kandidater åstadkomma i livsmedelspolitiken?

Valet till Europaparlamentet den 9 juni närmar sig med stormsteg. Vad tycker partierna i viktiga frågor för svensk och europeisk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga? Ska EU producera mer eller mindre mat och dryck, och hur ska EU hantera målkonflikterna mellan hållbarhet, lönsamhet och konkurrenskraft? Allt detta och mycket mer reder vi ut i rykande färska intervjuer med partiernas ledande EU-kandidater!