fbpx
Hoppa till innehåll

”Dimridåer för att försvara ett oligopol” – Livsmedelsföretagen och LRF i debattreplik till Svensk Handel och Visita

De få svenska dagligvarukedjorna utnyttjar sin makt för att pressa livsmedelsproducenterna med osunda affärsmetoder. Det skriver Anna-Karin Hatt, LRF, och Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, i en replik efter att Svensk Handel och Visita i en debattartikel påstått att en svensk implementering av EU:s lagstiftning för schyssta metoder i affärskedjan, det så kallade UTP-direktivet, riskerar att försvaga lokala butiker och kaféer i förhandlingar med multinationella bolag. En premiss som helt enkelt inte stämmer, eftersom enskilda näringsidkare inte förhandlar direkt med stora producenterna utan köper genom centrala inköpsorganisationer.

Krisen är inte över – förläng stödåtgärderna nu

De senaste månadernas dubbla förhandlingar om LAS och omställning samt industrins löneavtal har varit viktiga och fått berättigad uppmärksamhet. Men, vi får inte glömma att det fortsatt pågår en pandemi som drabbar många branscher extremt hårt, och att förlängda stödåtgärder är nödvändiga för att rädda de företag som ska betala ut de nya lönerna. Detta särskilt mot bakgrund av den senaste veckans nya restriktioner, skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.

Förstärkt livsmedelsstrategi, vildsvin och gårdsförsäljning – Sammanfattning av riksdagsmotioner

Årets motionsperiod i riksdagen är avslutad. I samband med att budgetpropositionen överlämnas till riksdagen kan samtliga ledamöter fritt lämna in motioner i olika frågor. I år inkom 3 711 motioner. Viktigast är oppositionspartiernas budgetförslag, som ofta är genomarbetade och över tid kan få politisk påverkan, men enskilda ledamöter har rätt att motionera om i stort sett vad som helst, från dansbandsmoms till regnbågsblod. Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, har plockat ut relevanta motioner och lämnat en övergripande kommentar utifrån det livsmedelspolitiska området.

Stort intresse för digitalt ekonomiseminarium

Över trehundra personer ville lyssna när IKEM, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen och Teknikföretagen bjöd in till webbinarium tillsammans med Rud Pedersen Public Affairs. Det digitala ekonomiseminariet kretsade kring avtalsrörelsens förutsättningar, i skuggan av coronakrisen. ― Det är en stor ekonomisk chock för världsekonomin. Det är lite som i depressionen, kris och teknikskiften samtidigt, sa tidigare finansminister Anders Borg.