fbpx
Hoppa till innehåll

”KI bortser från företagens verklighet”

– Konjunkturinstitutet bortser helt från företagens verklighet. Med arbetskraftskostnader som stigit snabbare än omvärlden och mycket små möjligheter att höja priserna, skulle allt annat än låga löneökningar slå rejält hårt mot industriföretagens konkurrenskraft och därmed jobben, säger Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i en kommentar till Konjunkturinstitutets rapport på onsdagen. Konjunkturinstitutet skriver bland annat att mycket …

Korrekt diagnos, men var är åtgärderna?

Regeringens förslag till statsbudget som lämnas till riksdagen i dag ger en bild av hur regeringen ser på livsmedelsbranschens betydelse och framtid. Budgeten konstaterar precis som Livsmedelsföretagen att "livsmedelsindustrin har en viktig roll för att möta flera globala samhällsutmaningar, som livsmedelsförsörjning, klimat och livsstilsrelaterade sjukdomar." Budgeten för också ett resonemang, precis som regeringens förslag till statsbudget som inte gick igenom riksdagen i fjor, om att den offentliga livsmedelskontrollen i Sverige har stora problem. Konkreta åtgärder för att förbättra konkurrenskraften eller effektivisera livsmedelskontrollen får man dock leta länge efter.

Klart med VD för livsmedelsbranschens nya svenskmärkning

Tidigare i somras meddelade Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund, att det gemensamma bolaget Svenskmärkning AB startats. Bolaget ska utveckla och förvalta en ny frivillig svenskmärkning på livsmedel. Nu är det klart vem som ska leda arbetet. Maria Forshufvud, idag VD på branschorganisationen Svenskt kött, blir VD i det nystartade bolaget. Den frivilliga svenskmärkningen är …