fbpx
Hoppa till innehåll

Inbjudan: Digital presentation av årets julmatsnyheter och julundersökning

Den 26 november kl. 14:00 bjuder Livsmedelsföretagen in till ett av vinterhalvårets två medieaktiviteter, nämligen Livsmedelsföretagens årliga julmatspressträff (den andra är vårt journalistseminarium kring mat och hälsa). Under pressträffen får media och matskribenter stifta digital bekantskap med årets nyheter inom julmat, juldryck och julgodis. Tyvärr finns inte möjlighet till provsmakning i år. För åttonde året i rad kommer vi dessutom att presentera vår stora undersökning om hur svenskarna äter, dricker och firar jul. Detta år med corona i åtanke.

Intervju med Maria Forshufvud, avgående VD för Svenskmärkning

Under fem framgångsrika år har Maria Forshufvud etablerat den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Nu väljer hon att från årsskiftet söka nya utmaningar, lämna över stafettpinnen till Ulrika Ekström och sluta som vd för Svenskmärkning AB. Från Sverige används idag av nästan 200 företag och sitter på över 10 000 produkter. Vi ställde några frågor till Maria. Om resan med Svenskmärkning och om framtiden.

Nya kollektivavtal för livsmedelsbranschen

Livsmedelsföretagen har den 31 oktober ingått nya kollektivavtal med både Livsmedelsarbetareförbundet, vår motpart på arbetarsidan, och Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, våra motparter på tjänstemannasidan. För att förklara avtalens innehåll och de förändringar de innebär har Livsmedelsföretagens förhandlingschef skrivit sammanfattande cirkulär. Vi önskar även bjuda in till avtalsinformation över Teams nu på tisdag, den 10 november.

En hållbar och mindre sårbar livsmedelskedja – Sammanfattning av riksdagsseminarium

Den 22 oktober anordnades ett digitalt samtal om hur vi får en mer konkurrenskraftig livsmedelskedja och hur EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan (UTP) bäst genomförs. Ulrika Heie, Centerpartiet, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet välkomnade till ett samtal som modererades av tidigare jordbruksminister, Ann-Christin Nykvist. Nedan följer en ihopklippt sammanfattning av webbinariet.

”Dimridåer för att försvara ett oligopol” – Livsmedelsföretagen och LRF i debattreplik till Svensk Handel och Visita

De få svenska dagligvarukedjorna utnyttjar sin makt för att pressa livsmedelsproducenterna med osunda affärsmetoder. Det skriver Anna-Karin Hatt, LRF, och Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, i en replik efter att Svensk Handel och Visita i en debattartikel påstått att en svensk implementering av EU:s lagstiftning för schyssta metoder i affärskedjan, det så kallade UTP-direktivet, riskerar att försvaga lokala butiker och kaféer i förhandlingar med multinationella bolag. En premiss som helt enkelt inte stämmer, eftersom enskilda näringsidkare inte förhandlar direkt med stora producenterna utan köper genom centrala inköpsorganisationer.

Krisen är inte över – förläng stödåtgärderna nu

De senaste månadernas dubbla förhandlingar om LAS och omställning samt industrins löneavtal har varit viktiga och fått berättigad uppmärksamhet. Men, vi får inte glömma att det fortsatt pågår en pandemi som drabbar många branscher extremt hårt, och att förlängda stödåtgärder är nödvändiga för att rädda de företag som ska betala ut de nya lönerna. Detta särskilt mot bakgrund av den senaste veckans nya restriktioner, skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.