Nya rapporteringskrav avseende inköpspriser 19 november 2020 I och med ikraftträdandet av en ny förordning gäller från och med årsskiftet nya regler för rapportering av inköpspriser. Främst avseende socker, nötfärs och ost.
Journalistseminarium: Hur tolkar man statistik om livsmedelskonsumtion? 19 november 2020 Är du journalist eller skribent och jobbar med rapportering om vetenskap, folkhälsa, mat eller dryck? I sådana fall har vi ett perfekt digitalt seminarium för dig den 4 december, som kommer att vara fullt av tips och tricks som gör ditt jobb lättare. Dessutom presenterar vi en rykande färsk undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa.
Regeringen tillsätter utredare kring gårdsförsäljning 19 november 2020 En ny utredning har nu tillsatts av regeringen för att utreda om gårdsförsäljning av alkohol går att införa, utan att rubba på alkoholmonopolet. Både LRF och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker (SPA) välkomnar beskedet.
Inbjudan: Digital presentation av årets julmatsnyheter och julundersökning 17 november 2020 Den 26 november kl. 14:00 bjuder Livsmedelsföretagen in till ett av vinterhalvårets två medieaktiviteter, nämligen Livsmedelsföretagens årliga julmatspressträff (den andra är vårt journalistseminarium kring mat och hälsa). Under pressträffen får media och matskribenter stifta digital bekantskap med årets nyheter inom julmat, juldryck och julgodis. Tyvärr finns inte möjlighet till provsmakning i år. För åttonde året i rad kommer vi dessutom att presentera vår stora undersökning om hur svenskarna äter, dricker och firar jul. Detta år med corona i åtanke.
Inbjudan: Minska socker i din produkt – Varför, vad och hur? 17 november 2020 Att konsumtionen av socker behöver sänkas känner de flesta till, men vad ska man egentligen tänka på när man minskar sockerinnehållet i ett livsmedel, vilken funktion har socker, vad kan man ersätta det med och hur ser regelverket ut?
Information in English: New collective agreements 12 november 2020 The Swedish Food Federation (Livsmedelsföretagen) have entered into new collective agreements with our counterpart representing blue-collar employees, as well as our counterparts representing white-collar employees. To explain the content of the agreements and the changes they entail, Livsmedelsföretagen's chief negotiator has written summary newsletters, in English as well as in Swedish.
Intervju med Maria Forshufvud, avgående VD för Svenskmärkning 11 november 2020 Under fem framgångsrika år har Maria Forshufvud etablerat den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Nu väljer hon att från årsskiftet söka nya utmaningar, lämna över stafettpinnen till Ulrika Ekström och sluta som vd för Svenskmärkning AB. Från Sverige används idag av nästan 200 företag och sitter på över 10 000 produkter. Vi ställde några frågor till Maria. Om resan med Svenskmärkning och om framtiden.
Förlängda stödåtgärder från regeringen 10 november 2020 Regeringen väljer nu att förlänga ett flertal av de stödåtgärder som vidtagits för att stötta svenska jobb och företag genom coronakrisen. Bland dessa åtgärder återfinns korttidspermittering, anstånd med skatteinbetalningar och omställningsstöd. Livsmedelsföretagen är positiva till beskedet, även om beslutet borde kommit tidigare. Nedan följer en kort sammanställning av de förlängda stödåtgärderna.
Rapport från Livsmedelsverket: Svensk livsmedelskontroll 2019 5 november 2020 Livsmedelsverkets årliga rapport om svensk livsmedelskontroll omfattar kontrollen i primärproduktion, livsmedelsförädling, handel och dricksvattenanläggningar. Nedan följer en kommenterande sammanfattning av de rapportdelar som rör förädling och handel.
Subventionerad företagsutveckling med Mer mat – fler jobb 5 november 2020 Vi vill att fler ska jobba med mat i framtiden. Som bagare, lantbrukare, styckare, dryckesproducenter, grönsaksodlare, mathantverkare... Därför startade vi - Livsmedelsföretagen, Arbetsförmedlingen och LRF - projektet "Mer mat - fler jobb".
Nya kollektivavtal för livsmedelsbranschen 5 november 2020 Livsmedelsföretagen har den 31 oktober ingått nya kollektivavtal med både Livsmedelsarbetareförbundet, vår motpart på arbetarsidan, och Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, våra motparter på tjänstemannasidan. För att förklara avtalens innehåll och de förändringar de innebär har Livsmedelsföretagens förhandlingschef skrivit sammanfattande cirkulär. Vi önskar även bjuda in till avtalsinformation över Teams nu på tisdag, den 10 november.
En hållbar och mindre sårbar livsmedelskedja – Sammanfattning av riksdagsseminarium 5 november 2020 Den 22 oktober anordnades ett digitalt samtal om hur vi får en mer konkurrenskraftig livsmedelskedja och hur EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan (UTP) bäst genomförs. Ulrika Heie, Centerpartiet, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet välkomnade till ett samtal som modererades av tidigare jordbruksminister, Ann-Christin Nykvist. Nedan följer en ihopklippt sammanfattning av webbinariet.