fbpx
Hoppa till innehåll

Vad vill partiernas EU-kandidater åstadkomma i livsmedelspolitiken?

Valet till Europaparlamentet den 9 juni närmar sig med stormsteg. Vad tycker partierna i viktiga frågor för svensk och europeisk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga? Ska EU producera mer eller mindre mat och dryck, och hur ska EU hantera målkonflikterna mellan hållbarhet, lönsamhet och konkurrenskraft? Allt detta och mycket mer reder vi ut i rykande färska intervjuer med partiernas ledande EU-kandidater!

Slut på försäljnings- och lönsamhetstappet för svensk livsmedelsproduktion

I och med årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet. Kostnaderna fortsatte dock att öka, den svaga kronan får tre av fyra företag att längta efter euron och EMV-expansionen blir en dubbelsmäll för producenterna, det är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q1 2024 som även bjuder på en närstudie av den svenska glassindustrin.

Livsmedelsföretagen i Almedalen 2024: Vägen mot ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem

Den 26 juni arrangerar vi två seminarier i Almedalen. I det första diskuterar vi vad som är mest effektivt för att minska maten och dryckens negativa hälsoeffekter: offentliga styrmedel eller frivilliga branschinsatser? I det andra pratar vi om målkonflikterna som uppstår på vägen mot en klimatneutral livsmedelskedja. Efteråt bjuder vi in medlemsföretag och branschkollegor till Almedalens godaste mingel.