fbpx
Hoppa till innehåll

”Förslag om 29-månaders avtal är bra – men pandemin skapar ännu stor osäkerhet om framtiden”

Under tisdagen lämnade Livsmedelsföretagen svar till industrins Opartiska Ordföranden (OpO) på den avtalsskiss som dessa överlämnade till parterna inom industrin under måndagen. OpO:s skiss föreslår ett 29-månaders märkessättande avtal från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. Första avtalsåret föreslås bli på fem månader fram till den 31 mars 2021, medan de två följande avtalsåren avses följa sedvanlig norm med avtal mellan 1 april och 31 mars varje år.

Förstärkt livsmedelsstrategi, vildsvin och gårdsförsäljning – Sammanfattning av riksdagsmotioner

Årets motionsperiod i riksdagen är avslutad. I samband med att budgetpropositionen överlämnas till riksdagen kan samtliga ledamöter fritt lämna in motioner i olika frågor. I år inkom 3 711 motioner. Viktigast är oppositionspartiernas budgetförslag, som ofta är genomarbetade och över tid kan få politisk påverkan, men enskilda ledamöter har rätt att motionera om i stort sett vad som helst, från dansbandsmoms till regnbågsblod. Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, har plockat ut relevanta motioner och lämnat en övergripande kommentar utifrån det livsmedelspolitiska området.

Förhandlingarna om anställningsskydd och omställning avslutade utan att överenskommelse kunnat träffas

Förhandlingarna om ändringar i LAS och om nya omställningsregler strandade strax innan midnatt, natten mot den 1 oktober utan att enighet kunde uppnås, endast några minuter innan tidsfristen gick ut. Detta innebär att det inte kommer att bli någon partsgemensam överenskommelse om nya regler. I stället kan vi vänta oss att Riksdagen eller regeringen föreslår lagstiftning i frågeställningarna. Förhandlingschef Henrik van Rijswijk redogör för vad som skett, vad som nu förmodligen kommer att ske och besvarar ett antal vanliga frågor.

Kompetensförsörjning i budgetpropositionen för 2021

Regeringens höstbudget innehåller inga större överraskningar inom kompetensförsörjningsområdet. Istället är det en fortsättning på de efterfrågade satsningar som påbörjades under våren och som Livsmedelsföretagen, tillsammans med bland andra Industrirådet och Svenskt Näringsliv, framhållit som nödvändiga under coronakrisen. Karin Thapper, ansvarig för kompetensförsörjning, går igenom och kommentarer de välkomna satsningar.

Så kan vi minska matsvinnet – Tre frågor till Sara Sundquist

Matsvinn är ett resursslöseri med stor miljöpåverkan. För att uppmärksamma detta antogs förra året den 29 september som"The International Day of Awareness of Food Loss and Waste", eller "Internationella matsvinnsdagen" på svenska. Under dagen pågår aktiviteter och engagemang världen världen över för att uppmärksamma mål 12.3 i Agenda 2030 - att tillsammans hitta lösningar för att halvera det globala matsvinnet. Vi ställde tre korta frågor till hållbarhetsansvarige Sara Sundquist om matsvinn!