fbpx
Hoppa till innehåll

Sommarens torka leder till kraftigt ökade kostnader för svenska livsmedelsproducenter

Den svåra torkan har skapat en råvarubrist som driver upp råvarukostnaderna för svenska livsmedelsproducenter. De ökade kostnaderna måste leda till ökade konsumentpriser, annars kommer en stor del av livsmedelsindustrin tappa sitt redan minimala ekonomiska utrymme för nödvändiga satsningar på produktutveckling, personal, innovation och export. Det konstaterar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i ett nytt Konjunkturbrev.

Livsmedelsföretagen i ny rapport – vi har jobben men inte arbetskraften!

Fyra av fem livsmedelsföretag har svårt att hitta den arbetskraft de behöver och arbetskraft med rätt erfarenhet. De kommande 12 månaderna bedömer företagen att de behöver rekrytera mer än 25 000 medarbetare och inom fem år ytterligare 7 000. Det visar den nya rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018” som är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, LRF och Arbetsförmedlingen.