fbpx
Hoppa till innehåll

”Fullt möjligt att till år 2025 fördubbla livsmedelsexporten och skapa 10–15000 nya jobb”

Den svenska livsmedelsindustrin sysselsätter idag 50 000 personer och exporterar för ca 50 miljarder kr/år. Med rätt sorts offentliga satsningar på bla exportfrämjande och forskning i kombination med en näringspolitik som stöttar istället för att bromsa kan exporten fördubblas till 100 miljarder kr och 10–15000 nya jobb skapas, skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman och chefekonom Carl Eckerdal.

Goda exempel: så kan Sverige bli ett av världens främsta livsmedelsländer

Idag (3/7) i Almedalen släpper Livsmedelsföretagen rapporten ”Goda exempel – Framgångsrecepten från några av världens bästa matländer och livsmedelsföretag”. Rapporten identifierar och analyserar faktorerna bakom Danmarks stora livsmedelsexport, Ben & Jerry’s unika hållbarhetsarbete, Hollands och Nestlés världsledande livsmedelsforskning, Champagnes starka varumärke och Irlands framgångsrika livsmedelsstrategi.

”Full fart framåt!” – Feeder möter Björn Hellman

Den 12 april hade Björn Hellman sin första dag som vd för Livsmedelsföretagen. Sedan dess har han hunnit med en styck Matdagen, en årsstämma, en Brysselresa, ett tiotal företagsbesök, ett hundratal möten och nu även ett samtal med Sveriges bästa livsmedelspodcast, Feeder. Så varför vill han jobba med livsmedel? Vilka är de största utmaningarna för industrin? Hur ser han på relationen till facket och handeln? Och vilket fotbollslag hejar han på egentligen? Allt detta och mer i senaste Feeder!

”Matmomsen är inte lösningen på övervikt och fetma”

I en debattartikel i DN 6/6 hävdar Karin Wedin och Anders Olshov att problemet med ökande fetma och övervikt kan lösas med höjd matmoms, punktskatter och licensierade godisbutiker. Fetma och övervikt är onekligen ett problem, men Wedins och Olshovs förslag på lösningar saknar vetenskaplig grund och missar därmed målet, skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman och Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell i en gemensam replik.