fbpx
Hoppa till innehåll

Allt fler känner till ursprungsmärkningen Från Sverige

Att veta varifrån maten kommer blir allt viktigare för svenskarna. Det syns tydligt i Svenskmärknings attitydmätning som nu genomförts för tredje året i rad. Efterfrågan på svenska livsmedel och råvaror är mycket stark, och de yngre konsumenterna utmärker sig genom att ha allra bäst koll på den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Mer än 8 av 10 tycker att det är viktigt att det finns svenska livsmedelsföretag i Sverige.

Dags för årets stora livsmedelsevent – ”Så kan Sverige bli världens bästa matland” – Anmäl dig till Matdagen redan idag!

På Matdagen den 3 maj tar vi reda på hur Sverige kan bli en mat- och dryckesnation i den absoluta världstoppen. Hur bygger vi fler internationellt kända varumärken? Hur kan vi öka exporten av svensk mat, sprida svenska matvanor och bli ett attraktivt resmål för mat- och dryckesentusiaster från hela världen? Vilken roll spelar ny teknik och nya konsumtionsmönster? Och vad tänker politikerna göra för att främja den svenska livsmedelsindustrin?

Så ska nya jobb skapas inom hela livsmedelskedjan

Enligt den nationella livsmedelsstrategin ska hela den svenska livsmedelskedjan växa och livsmedelsexporten öka. Den inhemska efterfrågan på hållbar, högkvalitativ och närproducerad svensk mat pekar stadigt uppåt. Därför ska Livsmedelsföretagen, LRF, SLA Arbetsgivarna, Hushållningssällskapet samt Arbetsförmedlingen och Bemanningsföretagen nu gemensamt kartlägga var behovet av nya jobb inom jordbruk, trädgårdsnäring och livsmedelsförädling finns.

Kurs i lönekartläggning 18 april

Den 1 januari 2017 ändrades diskrimineringslagen på så sätt att arbetsgivare måste genomföra en lönekartläggning varje år. Syftet är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader. När lönekartläggningen är klar ska företag med minst 10 anställda skriftligt dokumentera kartläggningen och de åtgärder som företaget planerar att vidta. Är man fler än 25 anställda föreligger ytterligare krav på rutiner och policys kring det proaktiva arbetet för att motverka diskriminering.