Nytt EU-förslag om regler för ursprungsmärkning 18 januari 2018 EU-kommissionen har lagt fram ett nytt förslag till nya EU-regler om ursprungsmärkning. Det går att lämna synpunkter på förslaget till och med den 1 februari.
Inbjudan: Informationsmöte 13/2 om EU:s nya akrylamidreglering 17 januari 2018 Den 13 februari arrangerar Livsmedelsföretagen, Visita och Svensk Dagligvaruhandel ett informationsmöte om EU:s nya akrylamidreglering som träder i kraft i april. Nu kan du anmäla dig till mötet och även skicka in dina frågor om regleringen.
Missa inte Food Tech i Örebro den 14 mars! 17 januari 2018 Gunhild Stordalen, grundaren av EAT, är huvudtalare på Food Tech och Björn Hellman, tillträdande vd för Livsmedelsföretagen, deltar i panelen och sitter även med i juryn för tävlingen "Food Tech Pitch". Medlemmar i Livsmedelsföretagen deltar till reducerat pris.
Matvalet 2018: Feeder möter Centerpartiet 4 januari 2018 I oktober frågade vi 1000 svenskar vilket parti de har störst förtroende för när det gäller mat och politik. Med 28,9% av rösterna var Centerpartiet överlägsna vinnare. Men vad har Centerpartiet egentligen för matpolitik? För att ta reda på detta träffade vår podcast Feeder Centerns miljöpolitiska talesperson Kristina Yngwe.
Är ditt företag redo för GDPR? 4 januari 2018 Från och med den 25 maj 2018 kommer Dataskyddsförordningen (GDPR) gälla som lag i alla EU:s medlemsländer. Förordningen ersätter personuppgiftslagen, PUL, och är en skärpning av personuppgiftsskyddet. Konsekvensen av de nya reglerna blir förändrade krav på hur personuppgifter ska hanteras. Vi bad vår arbetsrättsjurist Alexander Iliev berätta lite mer om GDPR och vad det innebär för dig som företagare.
10 viktigaste händelserna inom livsmedelsbranschen 2017 20 december 2017 2017 närmar sig obönhörligt slutet och 2018 väntar otåligt på att få komma igång. Men innan vi släpper in 2018 tänkte vi blicka tillbaka på året som gått och lista vad vi på Livsmedelsföretagen tycker var årets 10 viktigaste händelser – både bra och dåliga – utifrån livsmedelsbranschens perspektiv.
Uppstartsmöte för Team Sweden Livsmedel 20 december 2017 I tisdags hölls det första mötet inom ramen för Team Sweden Livsmedel, regeringens nystartade plattform för aktörer som vill öka svensk livsmedelsexport. På mötet presenterades regeringens nya exportsatsning, vilka planer som finns för 2018 samt lärdomar från andra länder. På plats på mötet fanns bl a företrädare för Livsmedelsföretagen, Absolut Vodka och Business Sweden, samt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Stort exportgenombrott för svenskt griskött 20 december 2017 Kina, världens största marknad för griskött, har nu tagit initiativ till ytterligare ett steg i processen för att svenska köttföretag ska kunna exportera griskött till Kina. De kinesiska myndigheterna har nyligen skickat ett utkast på protokoll (landsgodkännande) för import av grisfläskkött från Sverige. För den svenska köttbranschen innebär det en möjlig intäktsförstärkning på minst 150 miljoner kronor årligen, enligt ett pressmeddelande från Kött & Charkföretagen.
Livsmedelsindustriseminarium 16 januari 2018 18 december 2017 På seminariet "Från idé till succé" den 16 januari vill Jordbruksverket visa hur företag kan använda forskning och utveckling som en strategi för att nå lönsamhet på nya marknader. Bland talarna återfinns företrädare för Livsmedelsföretagen, svenska regeringen, EU-kommissionen, Hernö Gin, Nestlé, Lantmännen och flera centrala myndigheter.
Svenskarnas julbordsfavoriter 2017? Julskinka, Jansson och Jonas Sjöstedt (V) 18 december 2017 Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, med Janssons frestelse på en stabil andraplats. På frågan vilken partiledare man helst vill bli bjuden på julbord hos svarar 18% Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17%. Och årets hetaste livsmedel? Grönkål! Det visar Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.
Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, kommenterar ”Köttets lustar” 14 december 2017 I SVT-serien "Köttets lustar" undersöker komikern Henrik Schyffert sin egen inställning till köttätande. Tittaren får följa med när Henrik Schyffert föder upp två griskultingar i sin lägenhet i Stockholm, besöker grisgårdar, träffar uppfödare och provjobbar på ett slakteri. Men ger programmet en rättvis bild av svensk köttproduktion? Vi bad Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, kommentera serien.
Feeder: Så kan Livslyftet lyfta arbetsmiljön och stärka konkurrenskraften på ditt företag 14 december 2017 I det senaste avsnittet av Feeder berättar Livsmedelsföretagens arbetsmiljöexpert Pernilla Lindskog om den spännande satsningen Livslyftet, som kommer att starta 2018 och som det nu går att anmäla sig till. I avsnittet hör du även Staffan Gryting och Björn Erkersson från FM Mattsson berätta om hur det var att delta i tillverkningsindustrins motsvarande satsning Produktionslyftet.