Livsmedelsföretagen välkomnar samtal om etableringsanställningar 19 september 2017 Idag meddelade 13 av 14 fackförbund inom LO att de vill inleda förhandlingar om etableringsanställningar med sina respektive motparter på arbetsgivarsidan.
Feeder sänder från Livsmedelsdagarna i Halmstad 14 september 2017 Just nu pågår Livsmedelsdagarna i Halmstad och Feeder är givetvis på plats för att träffa spännande branschpersonligheter och företag. I det här avsnittet träffar vi Ingela Stenson från Livsmedelsföreningen, Jonas Tunestål från KLS Ugglarps och Johan Ununger från Saltå Kvarn.
Regeringen lanserar Team Sweden Livsmedel 12 september 2017 I enlighet med målen i Livsmedelsstrategin vill regeringen se en ökad livsmedelsexport. För det här ändamålet har man nu lanserat Team Sweden Livsmedel - en plattform och forum där företag, myndigheter och andra aktörer ska samverka för att utveckla och öka den svenska livsmedelsexporten. Livsmedelsföretagen ingår i styrgruppen för den nya plattformen.
Aktuellt inom lagstiftning på EU-nivå 11 september 2017 Det är mycket på gång inom europeisk livsmedelslagstiftning just nu. Här skriver vår EU-expert Nicklas Amelin om vad som är aktuellt inom flera viktiga områden - ursprungsmärkningskrav, märkning av vegetariska och veganska produkter, alkoholmärkning, akrylamid, estrar i oljor och fetter, transfett och "dual quality".
Ekologiskt tappar fart men robotiseringen ökar 8 september 2017 Trots köpstarka konsumenter på hemmamarknaden är tillväxten för svensk livsmedelsindustri fortsatt svag. Dyra råvaror fortsätter pressa lönsamheten, den ekologiska marknaden växer alltjämt men i minskad takt och många företag investerar i automatisering för att öka effektiviteten och få ner kostnaderna. Det är några av slutsatserna i chefekonom Carl Eckerdals analys av läget för svenska livsmedelsproducenter andra kvartalet 2017.
”Vi konsumenter har fått enorm makt” 1 september 2017 Louise Ungerth är ett välkänt namn inom den svenska livsmedelsindustrin. I över 20 år jobbade hon på Konsumentföreningen där hon drev konsument- och hållbarhetsfrågor och kämpade för ökad konsumentmakt. Nu har Louise slutat på Konsumentföreningen, men det betyder inte att hon är färdig med att bilda opinion och göra sin röst hörd å de svenska konsumenternas vägnar.
”Ännu roligare än vad jag förväntat mig” 1 september 2017 Palle Borgström valdes till förbundsordförande för LRF vid riksförbundsstämman i maj 2017. Han är utbildad lantmästare och driver tillsammans med sin bror mjölkproduktion och växtodling utanför Göteborg. Palle har långvarig erfarenhet från internationell marknad och livsmedelsindustri, och han har bland mycket annat suttit i styrelsen för Arla Foods och varit ordförande för LRF Mjölk.
Blockutbildning i Stockholm 28-30 november 30 augusti 2017 28-30 november arrangeras årets sista blockutbildning i Stockholm inom områdena arbetsrätt (28 november), kollektivavtal (29 november) och arbetsmiljö (30 november). Utbildningen täcker de viktigaste delarna som du som arbetsgivare behöver ha kunskap om. Varje block är en heldag och kursledare är Livsmedelsföretagens egna jurister/förhandlare och vår arbetsmiljöexpert. Du kan välja vilja dagar du vill gå utefter dina behov. Här hittar du mer information om blockutbildningen och anmälningsformulär.
Katia Storm, vad frågar medlemsföretagen om? 23 augusti 2017 Katia Storm är jurist och förhandlare på Livsmedelsföretagen, och hon svarar även på frågor som medlemmar skickar till Arbetsgivarjouren. Vi frågade Katia vad Arbetsgivarjouren gör och vilka sorts frågor de brukar få hantera.
Livsmedelsdagarna 13-15 september 23 augusti 2017 Den 13-15 september går Livsmedelsdagarna av stapeln på Hotel Tylösand i Halmstad. Stora delar av den svenska livsmedelsindustrin kommer att vara på plats för att mötas, utbyta erfarenheter och delta i det fullspäckade programmet. Ingela Stenson är ordförande för arrangören Livsmedelsföreningen och vi fångade henne mitt i förberedelserna.
Vad händer inom forskningsområdet hösten 2017? 17 augusti 2017 Elisabet Rytter är ansvarig för forskning på Livsmedelsföretagen. Vi frågade Elisabet vad som är på gång inom forskningsområdet och vad man som livsmedelsföretag bör hålla koll på.
Hur kan livsmedelssektorn möta de globala vattenutmaningarna och bidra till Agenda 2030? 9 augusti 2017 Med utgångspunkt i det globala målet inom Agenda 2030 som handlar om att säkerställa tillgång till och hållbar vatten- och sanitetsförvaltning för alla, arrangerar Livsmedelsföretagen ett seminarium tillsammans med SIWI – Stockholm International Water Institute. Syftet är att lyfta fram best practise från livsmedelssektorn.