Di Debatt: Alla vinner på lönenormen 7 juni 2017 Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, skriver tillsammans med Mats Kinnwall, Lena Hagman och Anders Rune i Dagens industri om vikten av industrins roll för löneökningstakten.
Möt oss i Almedalen 7 juni 2017 Livsmedelsföretagen finns på plats under Almedalsveckan 2017. Precis som tidigare år är vi tillsammans med övriga organisationer i industrin på vår gemensamma mötesplats, Industriområdet, i hörnet S:t Hansgatan/Trappgränd. Här har vi samlat våra aktiviteter och seminarier som är intressanta för dig som är intresserad av eller arbetar med livsmedelsrelaterade frågor.
Uteätande allt viktigare i matbranschen 5 juni 2017 Hur går det för den svenska livsmedelsbranschen? I årets andra konjunkturbrev analyserar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal första kvartalet 2017. Ladda ner rapporten i sin helhet eller lyssna på vår intervju med Carl där han sammanfattar de viktigaste punkterna.
SvD Debatt: Yrkeskurserna i gymnasiet måste värnas 3 juni 2017 Karin Thapper, kompetensförsörjningsansvarig på Livsmedelsföretagen, skriver tillsammans med representanter för andra arbetsgivarorganisationer på SvD Debatt om riskerna med regeringens förslag att skära ner på yrkeskurserna på gymnasieskolans yrkesprogram.
Livsmedelsbranschen satsar på mindre salt i maten 1 juni 2017 Tillsammans med 16 aktörer från livsmedelssektorn har forskningsinstitutet RISE beviljats finansiering från Vinnova för forskning i syfte att sänka salthalten i livsmedel. Målet är att med hjälp av nya metoder kunna sänka salthalten utan att försämra smak, kvalitet och hållbarhet.
Livsmedelsföretagen deltar i ny arena för livsmedelssektorn 30 maj 2017 Den 29 maj meddelade 35 ledande företag och organisationer inom den svenska livsmedelsbranschen att man ska bilda en gemensam arena/samverkansorganisation. Arenan ska vara ett stöd för hela livsmedelskedjan och en plattform för forskning och innovation. Det långsiktiga målet är att bidra till uppfyllelsen av målen i Sveriges kommande livsmedelsstrategi.
Avtalsförhandlingar med HRF och Handels 22 maj 2017 Avtalsförhandlingarna med HRF och Handels pågår. I nuläget räknar vi med att förhandlingarna kommer vara avslutade innan midsommar. Vi meddelar så fort de är klara.
Innovation, startups och riskkapital på Matdagen 2017 19 maj 2017 Den 8 maj gick Livsmedelsföretagens Matdagen 2017 av stapeln på Moderna Museet i Stockholm. Årets tema var innovation, startups och riskkapital. Över 300 personer från livsmedelsbranschen, politik och näringsliv tog del av ett digert program fyllt med spännande samtal.
Startuprapporten 2017: Matentreprenörerna som formar framtidens livsmedelsindustri 18 maj 2017 2010–2014 grundades 732 svenska livsmedelsföretag som fortfarande är aktiva idag. I Livsmedelsföretagens Startuprapport berättar 100 av företagen om hur det har gått, vilka trender man ser, vad det finns för utmaningar och vilka mål man har. Gemensamt för de nystartade företagen är en stark tro på framtiden för svensk livsmedelsproduktion trots hård konkurrens och stora utmaningar.
Välbesökt riksdagsseminarium om mat och kemi 17 maj 2017 Den 17 maj arrangerade Livsmedelsföretagen och IKEM lunchseminariet ”Kök + Kemi = Dagens lunch” i Riksdagen. Ett 15-tal riksdagsledamöter fick lyssna på tre föreläsningar som bla tog upp fördomar om processad mat och E-nummer, konsumenttrender inom matkonsumtion och hur den senaste tekniken används för att ta fram mer miljömässigt hållbara livsmedel.
Umlax är Årets Livsmedelsexportör 2017 9 maj 2017 Fiskodlingsföretaget Umlax AB har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2017. Bakom priset står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Priset delades ut av statssekreterare Elisabeth Backteman på Livsmedelsföretagens Matdag den 8 maj på Moderna Museet.
Prevent bjuder in till Arbetsmiljöverkstan 2017 24 april 2017 Arbetsmiljöverkstan anordnas av Prevent, och visar upp och berättar om användbara verktyg i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverkstan besöker Sundsvall den 16 maj, Jönköping den 19 maj och Karlstad 30 augusti.