De allergena ingredienser som EU listar i sin lagstiftning är gluteninnehållande spannmål, kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk (inklusive laktos/mjölksocker), nötter, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid/sulfit (mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter), lupin och blötdjur.
Ingredienser som kan orsaka allergi och annan överkänslighet ska alltid deklareras i ingrediensförteckningen.
Hjälp i ditt arbete med allergener
Livsmedelsföretagen har tillsammans med handeln, allergiorganisationer och Livsmedelsverket tagit fram branschriktlinjer som bland annat syftar till att ge vägledning till företagen om hur märkning med ”kan innehålla spår av” får göras.
Som uppföljning av de svenska riktlinjerna finns dokumentet Hjälp i ditt arbete med allergener (uppdaterat 2021). Där listas de olika allergenerna och dokumentet har uppdaterats under 2021. Nivåerna Hög, Medium och Låg är uppskattade utifrån risken på befolkningsnivå som är beroende av allvarlighetsgraden samt hur vanlig allergin är i befolkningen. Uppskattningen har gjorts utifrån det mycket omfattande informationsmaterial som Livsmedelsverket har publicerat, och även andra referenser.
FoodDrinkEurope har under 2022 uppdaterat sin allergivägledning, vilken går att läsa här.
Gluten- och laktosfritt
Livsmedel som märks med uttryck av typen ”glutenfritt” eller ”laktosfri” måste vara anmälda till Livsmedelsverket.
Läs mer i Märkningshandboken s 44 och framåt.
Dokument
Ulrika arbetar med livsmedelslagstiftning, märkning, allergifrågor och livsmedel för särskilda näringsändamål. I detta ingår bl a att bistå medlemsföretagen med rådgivning, ha en tät dialog med relevanta myndigheter, hålla i utbildningar och regelbundet stämma av aktuella och kommande frågor med Livsmedelsföretagens egna referensgrupper. Ulrika är legitimerad apotekare till utbildningen, och hon har jobbat med livsmedelslagstiftning sedan 1991. Först var hon på Livsmedelsverket i nästan åtta år och därefter har hon varit på Livsmedelsföretagen.